• Gratis verzending vanaf €50,-

De plantage

Het Zuyderblad, de eerste theeplantage in Nederland.
Klinkt mooi, maar wat doen we dan precies?
Vooralsnog is de plantage een onderdeel van de boerderij. Naast de asperges en aardbeien, staan er inmiddels enkele duizenden theeplanten in de grond. Deze staan verdeeld over drie theetuinen. Dit zijn de planten waar ook van wordt geplukt. Van het geplukte blad maken we vervolgens in eigen beheer de thee.
In de kassen hebben we een heuse ‘nursery’ waar jonge planten van verschillende variëteiten worden opgekweekt. De proeftuin zeg maar: daar kijken we welke soorten het best gedijen en groeien in het Nederlandse klimaat.

We hebben het productieproces volledig in eigen hand. Kleinschalig vooralsnog, maar alles is er op gericht om te komen tot een kwalitatief hoogwaardige thee.

Dat is deel één van onze missie, maar theeplantage Het Zuyderblad is meer.

Nederland is van oorsprong natuurlijk geen theeland. We ‘leuten’ graag, maar er is niet echt sprake van een echte cultuur en traditie.

Toch zien we dat thee als product de laatste jaren steeds meer aan terrein wint. Zeker als het gaat om de kwaliteit. Dit past natuurlijk volledig in de trend van natuurlijk en gezond eten. Thee is een 100% natuurlijk product en heeft een zeer grote diversiteit aan smaken. Daarbij haken we aan op de trend dat mensen het steeds belangrijke vinden om te weten waar hun voeding vandaan komt.

In deze moderne tijden wordt het steeds makkelijker om de goede thee uit het buitenland ook naar Nederland te halen en de daarmee ook de geschiedenis en de cultuur die daar achter zit tot ons te nemen.

Theeplantage Het Zuyderblad is een plek waar kennis, cultuur en geschiedenis verzameld en vooral ook gedeeld worden. En als we ambitieus mogen zijn: met een goede in Nederland geproduceerde thee, werken we ook aan een heuse eigen Nederlandse theecultuur!

Door middel van een afwisselend en uitgebreid programma aan proeverijen, rondleidingen, tea and foodparings, lezingen en workshops waarbij u bijvoorbeeld zelf aan de slag kunt met melangeren. Ook kunnen we horecaondernemers helpen en adviseren bij het opzetten van concepten waarin ze zelf aan de slag willen met losse thee. De proeverijen kunnen ook op locatie georganiseerd worden.
Bent u nieuwsgierig naar onze eigen thee van Hollandse bodem? Dit seizoen kunt u hem voor het eerst proeven bij restaurant de Karpendonske Hoeve in Eindhoven!

Het doel is nadrukkelijk om de komende jaren gestaag door te groeien in de thee en de plantage verder uit te breiden.
X